Tijdelijk Gratis: Videocursus Webshop of website
Wil je je eigen website opzetten maar heb je geen zin om lappen tekst te lezen? Tijdelijk bied ik een gratis cursus website bouwen aan. Klik op de knop om mee te doen. Binnen 2 dagen online!
In deze handleiding lees je hoe je een bestaande WordPress website zelf makkelijk kan aanpassen zonder dat je iets kapot kan maken aan je huidige website.
Waarom zou je je bestaande WordPress website willen aanpassen?
Misschien ben je niet meer blij met het thema wat je gebruikt en wil je experimenteren met een nieuw thema. Sommige mensen willen kijken hoe je bepaalde elementen van je site kan verbeteren of is eenvoudigweg de informatie op de site verouderd en wil/kan men niet iemand anders inhuren om de aanpassingen te doen.
Er zijn talloze redenen om te bedenken waarom je een bestaande website zelf zou willen aanpassen.
Maak altijd een Back-up
Mocht je niet op een andere server aanpassingen gaan doen aan je site. Maak dan een backup van je site zodat je altijd terug kan naar de oude situatie!
Werken aan je WordPress website op een andere server
We gaan eerst een nieuwe website-bouwen-voor-beginners/” title=”Wordpress”>WordPress website opzetten op een andere server.
Dit doe je omdat je huidige bezoekers dan niks merken van je aanpassingen totdat je zelf helemaal tevreden bent over het resultaat.
Als je geen problemen hebt met het feit dat je huidige bezoekers iets merken van dat jij aan je site aan het sleutelen bent dan kan je deze stap ook overslaan.
Je zou in plaats van een andere server ook een subdomein kunnen gebruiken. Echter krijg je dan bij het terugzetten van je backup meestal wel problemen. Daarom raad ik aan om een aparte server te gebruiken.
Werken aan je website zonder je werkelijke website aan te passen
Om aan je website te werken hebben we een aantal gratis tools nodig om eerst je huidige site te importeren naar een nieuwe hosting. Ik raad Versio (zilver of groot pakket) aan om een tweede hosting aan te schaffen.
Je zou ook thuis een eigen webserver op kunnen zetten maar dat is te veel moeite als je kijkt naar de prijzen van een hosting pakket die je al kan krijgen vanaf 50 cent per maand. Ik ga er dus vanuit dat je net als ik voor gemak kiest en een tweede hosting aanschaft om te werken aan je site.
Als je eenmaal een hosting hebt aangekocht kan je inloggen op de website van Versio. Als je dan in het menu naar ‘Webhosting’ gaat dan zie je het webhosting pakket staan met een vergrootglas er voor. Klik op het vergrootglas en je ziet de specificaties van je hosting staan.
Je ziet nu bovenaan de DirectAdmin login link staan. Klik hierop om naar het beheer gedeelte te gaan van je hosting. We gaan daar je huidige domeinnaam virtueel op installeren zodat we er straks zonder dat je werkelijke website word aangepast kunnen werken aan de website.
De inloggegevens voor DirectAdmin zijn naar je gemailt nadat je de bestelling had gedaan bij Versio voor de webhosting. Kijk dus in je mailbox voor de inloggegevens voor DirectAdmin en log in.
Als je bent ingelogd moet je een paar simpele stappen in DirectAdmin doen als voorbereiding voor het werken met je website.
Klik op de ‘Domain administration’ knop.
Klik op ‘Add another domain’ bovenaan de pagina die nu laad. Je gaat niet daadwerkelijk je site naar deze server overzetten maar we gaan je eigen computer in een latere stap laten denken dat je huidige site op deze server staat zodat je er aan kan werken.
Vul nu het domein in van de site waarmee je wilt experimenteren en klik op de knop ‘Create’. Vul het domein in zonder https:// of www. er voor. Dus alleen de “domeinnaam.nl”.
Je hebt nu de server zo ingericht dat het domein wat je wilt bewerken ook aanwezig is op deze server. Nu moeten we alleen nog WordPress installeren en een kopie van de site maken met All in one WP migration. Hoe je dat doet lees je in de handleiding over je website verhuizen. Het installeren van de kopie doen we in het volgende hoofdstuk.
Let er op dat je nu niet je domeinnaam moet verhuizen maar alleen een back-up van je site hoeft te maken. Je kan er voor kiezen om een later stadium deze hosting te gebruiken voor je website maar voor nu gaan we alleen virtueel werken aan de website op de nieuwe hosting en het resultaat uiteindelijk kopiëren naar de werkelijke hosting.
Werken aan je site op de test hosting
Als het goed is heb je nu een kopie van je site op je harde schijf te staan en heb je op je tweede hosting een WordPress installatie. We gaan nu zorgen dat je op de testomgeving kan werken op je site.
HostfileEditor installeren
We gaan nu je lokale computer laten denken dat je site op de tweede hosting staat van Versio. Dit doen we met HostFileEditor. Het is een gratis programma wat vrij simpel werkt en wat je helpt om je eigen computer ‘om de tuin te leiden”.
Ga via de link naar de site van de makers van HostFileEditor en download het programma gratis door op de download link te klikken op de site.
Als je het programma hebt gedownload moet je het uitpakken en kan je direct het programma openen door er dubbel op te klikken in de map waar je het uitgepakt hebt.
Na de dubbelklik vraagt windows of het programma gestart mag worden. Klik op Ja. Nu opent het programma en zie je het volgende staan.
Zet een vinkje voor een nieuwe regel en vul op het eerste veld het IP adres in van je nieuwe server bij Versio. Als je niet meer weet wat het IP adres is dan kan je inloggen bij Versio en je server details bekijken via de ‘Bekijk Gegevens’ link onderaan bij je server details in het Versio klantenpaneel.
Het IP adres van je server staat achter het kopje ‘FTP host’.
Als je het IP adres heb ingevuld in HostsFileEditor dan hoef je alleen nog maar je domeinnaam (zonder www of http) in te vullen in het veld er achter.
Nu druk je op de Save knop bovenaan en je bent klaar om je site te bekijken op de tweede host.
Als je nu in je browser naar je site gaat zul je een lege WordPress installatie aantreffen. Nu is het belangrijk dat we je huidige site gaan importeren naar deze nieuwe WordPress installatie.
Huidige WordPress site importeren
Ga in je browser naar: https://jouwwebsitedomein.nl/wp-admin. Je krijgt nu een inlogscherm te zien waar je de inlog moet ingeven van de schone installatie die je hebt gedaan in een eerdere stap.
Als je eenmaal bent ingelogd moet je in deze lege installatie All-in-one WP migration installeren. Dit heb je al een keer gedaan dus zou je dit nu moeten kunnen. Kijk anders nog eens in mijn post over WordPress verhuizen om te zien hoe je het installeert.
We gaan nu de backup van de oude site importeren naar de tweede hosting zodat we de oude site kunnen bewerken.
Ga naar All-in-One WP migration in het menu van WordPress.
Kies nu voor importeer.
Selecteer nu het bestand (de backup van je huidige site) wat je wilt importeren op je harde schijf en start de import van de huidige website. Het kan een minuut of 2 duren voor de import geslaagd is.
Als de import klaar is vernieuw je de site in de browser. Als het goed is moet je nu weer inloggen bij WordPress. Gebruik nu de Gebruikersnaam en Wachtwoord van je huidige website (en dus niet van de nieuwe installatie) om in te loggen. De installatie is nu identiek aan je huidige site. Zelfs het wachtwoord etcetera is gelijk.
Aanpassen van je WordPress website
Nu kan het echte werk beginnen. Je site aanpassen en helemaal maken zoals jij hem wilt hebben. Een aantal zaken die je bij langs kan gaan zijn:
Omdat er enorm veel informatie op Internet te vinden is over deze onderwerpen verwijs ik graag naar andere artikelen die dit prima uitleggen. Klik op een link hierboven voor meer uitleg over wat je wilt aanpassen.
Je aanpassingen uploaden naar je werkelijke site
Als je alles hebt aangepast zoals je het wilt kan je de WordPress installatie gaan exporteren met All-in-One WP migration. Je slaat het weer op als bestand op je computer en importeerd het op de werkelijke site. Vergeet niet na het exporteren in HostFileEditor het vinkje voor je domeinnaam weg te halen en weer op te slaan. Anders zie je je werkelijke site niet op je lokale computer en kan je niet importeren.
Succes!
Staging site bij Versio opzetten
Door een comment op Facebook kwam ik er achter dat er nog een manier is om een kopie van je site te maken en deze heel makkelijk naar je echte site over kan zetten. Het heet ‘Staging’ en het komt er op neer dat je een kopie van je site maakt met een click op de knop en ook de kopie neerzet naar je echte site met een klik op de knop. Heel gaaf dus en Versio bied dit ook aan! We gaan er mee bezig!
Log in bij versio en klik op het vergrootglas voor je server in je serverlijst.
Log in op Direct Admin met je de directe link en klik eventueel op het domein waar je de Staging site voor wil opzetten.
Als je eenmaal in het hoofdscherm van DirectAdmin bent klik je onderaan op ‘Softaculous Auto Installer’.
Klik op Installations. Als het goed is zie je nu een overzicht van je sites die geinstalleerd zijn.
Om de staging site op te zetten klik je nu op de briefjes achter de naam van de site waar je de staging site voor wilt opzetten.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een directory in te voeren (mag elke naam hebben) en aan te geven of deze staging site door Google mag worden geindexeerd (Vink dit aan!). Klik dan op ‘Create Staging’. Het script gaat vervolgens bezig met de installatie.
Je kan nu veranderingen aanbrengen op je Staging site. Zodra je vind dat het perfect is kan je het publiceren naar je ‘echte’ site door bij het installatie overzicht van Softuculous op de knop ‘Push to live’ te klikken.
Je echte site word dan overschreven met de aanpassingen die je hebt gedaan op de Staging site. Zo neem je geen risico’s maar heb je wel een WordPress installatie waar je mee kan knoeien. Een hele gave tip dus!
Heb jij geen zin om deze handleiding uit te voeren?
Dat snap ik totaal. Het is best veel werk om te doen als je niet bekend bent met WordPress en hosting. Ik voer bovenstaande uit voor je voor maar 50 euro. Vul het onderstaande formulier in en ik neem binnen 24 uur contact met je op.