In deze simpele handleiding met plaatjes leg ik je uit hoe je zelf een handmatige en automatische back-up maakt van je WordPress website en hoe je deze terug kan zetten als het fout gaat.
Gratis Website hebben?
Veel beginnende ondernemers willen graag een website maar hebben geen zin om uit te zoeken hoe ze een website moeten maken. Laat mij het moeilijke doen en dan doe jij het makkelijke!
Je hoort het vaak genoeg dat het slim is om een backup te maken maar toch is het een klusje wat vaak blijft liggen.
Tot je een keer word geconfronteerd met een haperende server of een foutje van jezelf waardoor je site het niet meer doet. Een backup maken van je site is best verstandig dus. Maar hoe?
Handmatige back-up met All-in-One WP migration
Deze gave tool heb ik al voor een aantal blogposts gebruikt en ook voor deze is het een schot in de roos. Met All-in-One WP migration kan je een backup maken die je kan downloaden op je eigen harde schijf maar ook als je dat veiliger vind op een losse USB stick of een andere lokatie.
Installatie van de plugin
Hoe je de plug-in installeerd heb ik hieronder in een filmpje voorgedaan. Als je liever stap voor stap de plug-in installeerd lees dan gewoon verder.
Het installeren van een plugin in WordPress is vrij gemakkelijk. Je hoeft alleen maar even te zoeken en je kan zo vanuit WordPress de plugin installeren. Zoek op Migrate in de plugin sectie van WordPress en je vind All-in-One WP migration in de zoekresultaten.
Je hoeft nu alleen nog maar op Nu installeren te klikken en de plugin daarna te activeren. Je ziet dan de plugin in het hoofdmenu van WordPress staan.
Eenmaal geinstalleerd kies je onder het menu item van All-in-One WP migration de exporteren optie.
Nu kan je vrij gemakkelijk een kopie van je site zoals hij nu is exporteren en opslaan op je harde schijf. Klik op Exporteren naar en kies dan Bestand.
WordPress website downloaden
Nu hoef je alleen nog maar te klikken op de grote knop om je hele website-bouwen-voor-beginners/” title=”Wordpress”>WordPress website te downloaden. Dit is niet alleen handig als backup maar is ook handig als je je site wilt verhuizen naar een andere hosting.
WordPress website importeren
Als je nu overhoopt je backup terug wilt zetten om je site weer te herstellen naar de oorspronkelijk staat. Kijk dan bij mijn post over het verhuizen van je site. Daar staat in beschreven hoe je een backup weer kan importeren in een schone WordPress installatie.
Automatische back-up maken
Je kan naast een handmatige back-up ook kiezen voor een plugin die het het automatisch doet van tijd tot tijd.
UpdraftPlus voor back-ups
Updraftplus is een gratis plugin (kan ook betaald voor meer opties) die je kan instellen om voor jou een backup te maken op een tijdstip die je zelf kan bepalen.
Ook het terugzetten van de back-up kan met deze plugin. Updraftplus is dus een vrij handige plugin om in je arsenaal te hebben.
UpdraftPlus installeren
Als je binnen de plugin sectie van WordPress zoekt op ‘Updraftplus’ zie je de plugin staan.
Net als bij All-in-One WP migration installeer je de plugin vrij simpel door op ‘Nu installeren’ te klikken en dan op ‘Activeren’. Na de activatie zie je het volgende. Klik op de blauwe knop om te starten.
De eerste back-up maken
Je bent nu in de omgeving van e plugin zelf. Je ziet een grote blauwe knop ‘Nu een backup maken’. Als je daarop klikt kan je lokaal een backup maken.
In het scherm wat laad hoef je niks te doen behalve op de knop ‘Nu een backup maken’ te klikken.
De plugin gaat nu lokaal een backup voor je maken. Lokaal betekend op de server waar je website staat. Als je server crashed niet handig…. Daarom gaan we nu extern een backup maken instellen.
Automatische back-up instellen
Als je eerste lokale backup is gelukt zie je onderstaande dialoogscherm. Klik op de blauwe knop ‘Ga naar instellingen’.
Je kan nu kiezen hoe vaak je de backup wilt laten draaien. Voor een vrij statische site is 1 keer per week meer dan voldoende. Als je heel vaak blogt is het verstanding om de interval wat hoger te zetten. Als je je keuze hebt gemaakt kan je kiezen om je backup automatisch te uploaden naar de gratis service van Dropbox. Klik op de link als je nog geen account hebt.
Als je een Dropbox account hebt kan je in Updraftplus de Dropbox optie kiezen.
Scroll nu helemaal naar beneden en klik op de blauwe knop ‘Wijzigingen opslaan’.
Je kan nu in het dialoogvenster klikken op de onderstreepte tekst om je Dropbox te linken aan je site.
Je gaat nu naar Dropbox waar gevraagd word op Updraftplus toegang mag hebben tot je Dropbox. Klik op de blauwe knop ‘Allow’ nadat je bent ingelogd.
Nu kom je als alles goed is gegaan weer in het hoofdscherm van Updraftplus. Klik weer op de blauwe knop ‘Nu een backup maken’.
Nu zie je een extra optie in het dialoogscherm wat je eerder zag. Laat deze aangevinkt om de externe backup te maken en klik op ‘Nu een backup maken’.
Back-up terugzetten
Je backup staat nu op Dropbox. Als je een backup terug wilt zetten klik je binnen Updraftplus achter de betreffende backup op de knop ‘Terugzetten’.
Je kunt nu kiezen welke componenten van je site je terug wilt zetten. Vink ze allemaal aan als je je hele site terug wilt zetten. Klik daarna op de knop ‘Volgende’.
Je hebt nu je site hersteld. Goed gedaan!
Heb jij geen zin om een back-up te maken?
Dat begrijp ik volledig. Het is even wennen aan alles als je nog nooit met WordPress hebt gewerkt. Als je hier geen trek in hebt kan ik het voor je doen voor maar 25 euro. Stuur dan even een bericht via onderstaand contactformulier.