WhatsApp

In deze handleiding leer je hoe je zonder veel moeite naast je oude website een nieuwe WordPress website bouwt. Dit is geschikt voor je als je een simpele tweede site wilt bouwen met een paar pagina’s of als je een nieuwe simpele website wilt starten.

De meest gebruikte methode is een staging site opzetten. Hiermee maak je een kopie van je huidige website en kun je werken aan je site zonder dat je het origineel bewerkt. Als je tevreden bent kun je de staging site uploaden.

Als je een nieuwe wordpress website wilt bouwen naast de oude is het belangrijk om te beseffen dat je het beste niet in de oude site kan gaan werken. De posts en pagina’s lopen dan door elkaar en dat is gewoon niet handig.

Je moet voor jezelf bepalen of je een compleet nieuwe site wilt gaan maken die je naast je huidige site wilt laten lopen om nog meer leads en sales te krijgen of dat je uiteindelijk de oude website in zijn geheel gaat vervangen.

In deze handleiding ga ik er van uit dat je een tweede website wilt maken en dat je die laat draaien naast je oude. Je kan de handleiding ook gebruiken voor het maken van een nieuwe site en uiteindelijk de oude er mee vervangen.

Hosting voor de nieuwe site

Als je een nieuwe website start heb je hosting nodig. Ik raad persoonlijk Versio aan. Zij hebben een betrouwbare server die ook betaalbaar is. Voor een nieuwe website zou ik het Groot of Zilver pakket kiezen. Zo kan je site meegroeien.

goedkope hosting versio

Als je eenmaal hosting en een domeinnaam hebt aangeschaft hoef je bij versio alleen nog maar in te loggen op je server en je kan met 1 klik en het invullen van wat gegevens WordPress installeren.

wordpress installeren

Je website klaar maken

Wanneer je WordPress hebt geinstalleerd kan je gelijk naar https://jouwwebsite.nl/wp-admin om te beginnen met het maken van je nieuwe WordPress website. Je ziet iets zoals hieronder.

wordpress achterkant

Allereerst ga je de website pagina’s een goede naamstructuur geven. Dit is van belang omdat je anders een website url krijgt zoals ‘jouwpagina.nl/09-08-2020/blog’ en je wilt natuurlijk ‘jouwpagina.nl/mijnboodschap’ zien. Dit effect bereik je door te gaan naar instellingen –> Permalinks. Klik dan op het rondje voor ‘Berichtnaam’ en sla het op door onderaan op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken.

permalinks

Vervolgens ga je het thema van je site instellen. Je klikt in het zijmenu van WordPress op ‘Weergave’ en dan op ‘Thema’s”. Je ziet nu de geinstalleerde thema’s staan. Je wilt niet het standaard thema normaal gesproken dus klik op ‘Nieuwe toevoegen’ bovenaan.

geinstalleerde themas

Je kan in het venster wat laad een thema uitkiezen of je kan zoeken naar een thema wat bij je niche past. Alle thema’s die je hier ziet zijn gratis te gebruiken maar er zijn er vele bij die tegen betaling meer opties bieden. Het is dus wel afwegen welke je neemt voordat je er echt mee in zee gaat. Je kan er zoveel proberen als je wilt. Het kost niks!

keuze thema

Pagina’s aanmaken voor je content

Als je een keuze hebt gemaakt voor een thema dan is het eigenlijk al klaar. Je kan dan nog heel veel andere opties gebruiken maar in basis staat je website nu al en hoef je alleen nog maar pagina’s toe te voegen. Om een pagina toe te voegen klik je in het zijmenu van WordPress op Pagina’s –> Nieuwe pagina. Je kan nu een Titel van de pagina invullen en de pagina vullen met de informatie die je kwijt wilt op de pagina. Dit werkt heel makkelijk met de editor die in WordPress bijgeleverd is. Als je klaar bent met het vullen van de pagina dan klik je op Publiceren rechts bovenaan. Als je hem nog niet wilt publiceren kan je er ook voor kiezen om een concept op te slaan.

pagina maken

Om de pagina te bekijken kan je bovenaan de pagina kiezen voor het bekijken van een voorbeeld van de pagina of als je de pagina hebt gepubliceerd voor het bekijken van de pagina. Je ziet dan direct het resultaat van je werk op de site. 

voorbeeld pagina live op de site

Om terug te keren naar de achterkant van de site klik je op de naam van je site in het zwart bovenaan de pagina. Je komt dan direct weer in de achterkant van je site.

WordPress heeft standaard een voorbeeld pagina meegeinstalleerd. Verwijder deze in de pagina sectie. Klik weer op pagina en nu op ‘Alle pagina’s’. Je ziet nu alle pagina’s van je site staan. Verwijder de voorbeeldpagina door er onder op ‘Prullenbak’ te klikken.

prullebak wordpress

Voorpagina van je nieuwe wordpress site instellen

Om nu de pagina die je net gemaakt hebt als voorpagina aan te wijzen moeten we dat aanzetten in de lees sectie van WordPress. Ga naar Instellingen –> Lezen in het zijmenu. Klik op het rondje voor ‘Een statische pagina’ en kies daarna de pagina uit die je als Homepagina wilt hebben in de dropdownbox.

homepage wordpress aanwijzen

Menu toevoegen aan je website

Als laatste voegen we een menu toe als er meerdere pagina’s zijn gemaakt. Dit doe je bij Weergave –> Menu’s in het zijmenu van WordPress. Geef je menu een naam en voeg de pagina’s toe die je in het menu wilt tonen. Daarna klik je op ‘Menu opslaan’

menu maken wordpress

Nu heb je een simpele site gemaakt met een paar pagina’s in WordPress. Goed gedaan!