WhatsApp

Wanneer een persoon voor het eerst op je site komt, heb je slechts enkele seconden de tijd om de aandacht te trekken en hem of haar te overtuigen om te blijven hangen. Het is dus van wezenlijk belang om een snelle WordPress site te hebben.

Volgens een rapport van het Microsoft Bing zoekteam heeft een 2-seconden langere vertraging in het reageren op pagina’s de gebruikerstevredenheid met 3,8% verminderd, de verloren inkomsten per gebruiker met 4,3% verhoogd, en het aantal klikken met 4,3% verminderd.

Snelheid is conversies
11 tips voor een snelle wordpress site 4

Als je site te lang duurt om te laden, zijn de meeste mensen weg, verloren voordat je zelfs maar een kans had.

Niet alleen dat, maar Google neemt nu ook de snelheid van de site op in zijn zoekresultaten. Dat betekent dat de snelheid van je site bepalend is voor het aantal bezoekers (en dus conversies) dat je krijgt

Dit gaan we oplossen.

Meet de snelheid (of traagheid) van je website

Allereerst gaan we testen of je site te traag is volgens de google. Standaarden. Dit doe je met Pagespeed insights van Google zelf. Je wil immers in Google een hogere positie. Dan is het logisch om hun tool te gebruiken om te meten hoe je er voor staat.

Vul bovenaan de url van je site in en druk op de knop analyseren.

pagespeed insights Google
Snelheid meten van je site.

Na een kleine minuut zie je een cijfer in het rondje bovenaan verschijnen. Als dit cijfer onder de 90 is dan heb je werk aan de winkel. Daarboven ben je goed bezig!

Cijfer snelheid website
11 tips voor een snelle wordpress site 5

Hoe versnel je WordPress?

Er zit niet een bepaalde volgorde in de tips. Ze zijn allemaal belangrijk, maar kijk welke tips je zelf kan doen. Dan kom je al een heel eind.

1. Kies een goede host

Bij het starten lijkt een gedeelde host misschien een koopje. Het kost je weer op een ander front geld: langzame snelheid van de site en frequente downtime tijdens drukke periodes.

Je krijgt anders te maken met Downtime en storingen die je niet hebt als je gelijk goede hosting neemt waar je site alleen op 1 server zit. Als je deelt kan het zijn dat een andere site op dezelfde hosting ook jouw site meeneemt als het druk word. Bezint eer gij begint dus.

Ik raad Versio persoonlijk aan. Zij hebben veel ervaring met hosting en ik doe al jaren zaken met ze. Het is niet voor niets de grootste van Nederland zo onderhand.

2. Begin met een solide Basis

Je zult hier misschien verbaasd over zijn, maar het Twenty Nineteen-thema (ook wel het standaard WP-thema genoemd) is licht van gewicht en vrij snel.

Dat komt omdat ze de “basis” eenvoudig houden. Vergelijk dat met opgeblazen thema’s die tig functies hebben die je nooit zult gebruiken en waardoor je site alleen maar wordt vertraagd.

3. Gebruik een cache plugin

WordPress-plugins zijn natuurlijk heel nuttig, maar een paar van de allerbeste vallen onder de categorie caching, omdat ze de tijd voor het laden van pagina’s drastisch verbeteren en het mooiste van alles is dat ze allemaal op WordPress.org gratis en gemakkelijk te gebruiken zijn. Als je het gratis wilt houden natuurlijk.

Verreweg mijn favoriet, is W3 Total Cache, het heeft alle functies die je nodig hebt en is zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken.

Installeer en activeer de plugin eenvoudigweg, en wees verbaasd over hoe veel sneller je site laad. Zo simpel is het soms.

4. Gebruik een content delivery network (CDN)

Al je favoriete grote blogs maken hier gebruik van, en als je van marketing houd maakt met behulp van WordPress zal het je niet verbazen dat sommige van je favoriete sites

In essentie neemt een CDN, of content delivery network, al je statische bestanden die je op je site hebt (CSS, JavaScript en images etc.) en laat bezoekers deze zo snel mogelijk downloaden door de bestanden op servers zo dicht mogelijk bij hen te laden.

Ik gebruik persoonlijk Cloudflare op mijn WordPress-sites, omdat ik heb gemerkt dat ze de meest redelijke prijzen hebben en hun dashboard zeer eenvoudig te gebruiken is. Het is even zoeken naar hoe het te gebruiken is maar als het eenmaal loopt dan ben je klaar.

5. Afbeelidngen(automatisch) optimaliseren

Stuk voor stuk je afbeeldingen optimaliseren is een slecht plan als je op WordPress draait. Daar heb je namelijk plug-ins voor.

Er is een gratis plug-in genaamd WP-SmushIt die dit proces automatisch uitvoert op al je afbeeldingen, terwijl je deze uploadt. Geen reden om deze niet te installeren. Je kunt met Smushit ook de al geüploade afbeeldingen op je site optimaliseren.

6. Optimaliseer je homepagina

Dit is niet één ding, maar echt een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je homepage snel laadt, wat waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van uw site is omdat mensen er het vaakst zullen landen.

Dingen die je kunt doen zijn onder andere:

  • Toon uittreksels in plaats van volledige berichten
  • Verminder het aantal berichten op de pagina
  • Verwijder overbodige widgets van de startpagina
  • Verwijder inactieve plugins en widgets die je niet nodig hebt
  • Houd het minimaal! Lezers zijn hier voor de inhoud.
  • Over het algemeen zal een clean en gericht ontwerp van de homepage niet alleen helpen om je pagina er goed uit te laten zien, maar ook om sneller te laden.

7. Optimaliseer je WordPress-database

Dit kan met de zeer vervelende, uiterst saaie handmatige methode gedaan worden, of…

Je kunt ook gebruik maken van de WP-Optimize plugin, die ik op al mijn sites draai.

Met deze plug-in kun je slechts één eenvoudige taak uitvoeren: Het optimaliseren van uw database (spam, post revisies, ontwerpen, tabellen, etc.) om hun laadtijd te verminderen.

Ik zou ook de WP-DB Manager plugin aanraden, die data kan inplannen voor database optimalisatie.

8. Schakel hotlinking van je inhoud uit

Hotlinking is een vorm van bandbreedte “diefstal”. Het komt voor wanneer andere sites een directe link naar de afbeeldingen op jouw site maken vanaf hun artikelen waardoor jouw serverbelasting steeds hoger wordt.

Dit kan oplopen naarmate meer en meer mensen je berichten “schrapen” of je site (en vooral afbeeldingen) populairder worden, wat ook kan gebeuren als je regelmatig aangepaste afbeeldingen voor je site maakt.

9. LazyLoad toevoegen aan uw afbeeldingen

LazyLoad is het proces waarbij alleen de beelden boven de vouw (d.w.z. alleen de beelden die zichtbaar zijn in het browservenster van de bezoeker) worden geladen, waarna wanneer de lezer naar beneden scrolt, de andere beelden beginnen te laden, net voordat ze in beeld komen.

Dit zal niet alleen het laden van de pagina’s versnellen het kan ook bandbreedte besparen door minder gegevens te laden voor gebruikers die niet helemaal naar beneden scrollen op je pagina’s.

Om dit automatisch te doen, installeer je de jQuery Image Lazy Load plugin.

10. Zet pingbacks en trackbacks uit

WordPress communiceert standaard met andere blogs die zijn uitgerust met pingbacks en trackbacks.

Elke keer als een andere blog jou vermeldt, meldt het dat op jouw site, die op zijn beurt de gegevens op de post actualiseert. Door dit uit te schakelen worden de backlinks naar uw site niet verwijderd, alleen de instelling die veel lading voor je site genereert.

Lees voor meer details wordpress-trackbacks-en-pingbacks/” target=”_blank”>deze uitleg van WordPress Pingbacks, Trackbacks en Linkbacks.

11. Gebruik de laatste PHP versie

WordPress is voornamelijk geschreven in de programmeertaal PHP. Het is een server side taal, wat betekent dat het is geïnstalleerd en draait op je hosting server.

Alle goede WordPress hostingbedrijven gebruiken de meest stabiele PHP-versie op hun servers. Het is echter mogelijk dat jouw hostingbedrijf een iets oudere PHP-versie heeft.

De nieuwere PHP 7 is twee keer zo snel als zijn voorgangers. Dat is een enorme prestatieboost waar je website van moet profiteren.

Je kunt zien welke PHP-versie je site gebruikt door de “Version Info plugin” te installeren en te activeren.

Na activering zal de plugin je PHP-versie in het voettekstgedeelte van je WordPress admin dashboard laten zien.

Laat het doen

Heb je nu zelf geen zin om dit allemaal aan te gaan passen? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op. Ik regel het voor een vast bedrag. Voor meer informatie kijk op VDMWeb.nl