WhatsApp

In deze blogpost leer je hoe je makkelijk en automatisch afbeeldingen comprimeert binnen WordPress. Met bonustip om je site nog sneller te laten laden.

Eerder heb ik al in deze blogpost tips besproken over waarom het belangrijk is om je site zo snel mogelijk te maken. Comprimeren van afbeeldingen is daar een groot onderdeel van. Afbeeldingen nemen vaak de meeste ruimte in van een website en zijn essentieel om te comprimeren. 

Beste Gratis Plugin: Smush

Voor al mijn website gebruik ik Smush. Voornamelijk voor het gemak. Als je Smush eenmaal hebt geïnstalleerd hoef je namelijk niet meer na te denken over de grootte van je afbeeldingen. Smush comprimeert afbeeldingen, terwijl je ze uploadt. Je merkt er dus eigenlijk niets van.

smush

Als je Smush wilt installeren kun je binnen WordPress de plug-in zoeken. Het installeren gaat net zo makkelijk als het installeren van een app op je telefoon. 

De stappen zijn:

  1. Login op WordPress
  2. Ga naar de plugin sectie in het zijmenu
  3. Klik op nieuwe plugin
  4. Zoek op ‘Smush’
  5. Installeer de plugin
  6. De plugin vraagt of je de bestaande afbeeldingen wilt comprimeren en daarna ben je klaar. Als dit niet gebeurd klik dan op Bulk Smush Nu om ze alsnog te comprimeren.
bulk smush

Bonustip over Smush

Nu je Smush toch hebt geïnstalleerd kun je ook direct profiteren van lazy loading. Dat is een techniek die afbeeldingen pas inlaad wanneer iemand ze in beeld krijgt tijdens het scrollen. Klik op ‘Lazyloaden’ in het menu van Smush en zet het direct aan. Scheelt een stuk in je laadtijden.

Robin Image Optimizer

robin image optimizer

Een goede tweede optie is Robin Image Optimizer. Deze plug-in doet hetzelfde als Smush, maar is tweede, omdat hij niet de Lazy loading optie aanbied zoals Smush dat wel doet. Wat een groot voordeel is van Robin Image Optimizer is dat er geen limieten zijn aan het aantal afbeeldingen die je mag verkleinen. Dat betekent dat je in het begin minder hoeft te klikken om al je afbeeldingen te verbeteren. 

robin image optimizer overview

Je installeert Robin Image Optimizer hetzelfde als Smush en klikt op de ‘Run’ Knop om het proces af te trappen.