WhatsApp

In deze blog lees je welke kosten er aan een simpele WordPress Website zitten en welke keuzes je hebt.

Het is onmogelijk om alle aspecten van een WordPress site te behandelen. Je kan het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Net als met een auto kan je allemaal opties kiezen of gewoon het basis model kiezen als je gewoon van A naar B wilt. Maar wil je wat comfort dan zal je vaak de beurs moeten trekken. 

Je hebt een paar basis aspecten die een website nodig heeft om voor je te werken.

  1. Hosting
  2. Domeinnaam
  3. SEO (vindbaarheid)
  4. Content (teksten en afbeeldingen etc)
  5. Design
  6. Installatie

Zelf je website maken of uitbesteden

Voordat je een website gaat (laten) maken is het belangrijk om te bedenken wat je zelf wilt gaan doen en wat je wilt uitbesteden aan iemand anders. Gemiddeld kost een webdesigner die 1 en ander voor je regelt per uur 40-50 euro per uur ex btw. 

Als je denkt dat een website neerzetten heel makkelijk is dan heb ik nieuws voor je:

Dat is het niet.

Je hebt te veel aspecten aan een website om allemaal uit te zoeken als leek. Voordat je een site hebt die enigzins goed er uit ziet en goed gevonden word op Google ben je maanden aan studie verder en dan heb je nog geen garantie op succes. 

Maar stel je gaat het toch zelf doen dan heb je in beginsel een plek nodig om je website te hosten en je hebt een domeinnaam nodig. Dat zijn de minimale zaken die je nodig hebt om een website te starten. De hosting is waar de bestanden van je website staan. De domeinnaam is je adres.

Hosting

goedkope hosting versio

Hosting is er in alle prijscategorieën. Je hebt hosting voor 1 euro per maand. Je hebt hosting voor 20 euro per maand. Het is belangrijk om af te wegen wat je belangrijk vind als je een keuze maakt. Ik kies zelf altijd voor Versio omdat ze goedkoop zijn en toch betrouwbaar.

Er zullen veel betere alternatieven zijn die veel meer opties hebben en nog betrouwbaarder zijn. Maar de realiteit is dat als je een simpele website wilt opzetten je niet alle toeters en bellen nodig hebt. Je koopt ook niet een Ferrari voor het doel naar je werk gaan. Zo moet je dit ook bekijken. De hosting moet afgestemd zijn op het doel.

Mocht je totaal afhankelijk zijn van je website voor omzet en kost het per minuut dat je site offline is heel veel geld dan is het verstandig om heel veel geld uit te geven aan je hosting. Maar als dat niet het geval is en je gewoon een online manier wilt hebben om je service of je product te verkopen dan is een extreem bedrag uitgeven aan hosting verspild geld.

Domeinnaam

Een domeinnaam kost ongeveer 10 euro per jaar. Het kan misschien een (paar) euro goedkoper. Ik zou hier niet te lang over nadenken en het bij de hostingpartij ook de domeinnaam aanvragen. Het is niet de moeite waard om te vergelijken qua kosten.

SEO (vindbaarheid)

Op zich zou je SEO prima zelf kunnen doen. Alleen omvat het zoveel aspecten dat je het beste wel advies van een prof kan inwinnen over wat je moet doen om je site vindbaar te maken in Google. Je kan dan prima met dat advies op Google vinden hoe je dat uitvoert.

Er zijn echt zoveel tutorials te vinden over WordPress en hoe je iets moet doen dat het echt te doen valt. Maar of je de tijd hiervoor hebt is natuurlijk een tweede vraag… Kosten zijn moeilijk in te schatten. Ik zie prijzen online van 199 euro per maand voor basic zaken maar het kan ook nog veel duurder. 

Content maken

Zonder content bestaat je pagina niet. Je moet inhoud hebben op je website anders kan je net zo goed geen website hebben. Als je heel slecht bent in schrijven dan kan je iemand inhuren om dit voor je te doen.

Toch is het slim om zelf ook een poging te doen om content te schrijven. Je weet immers zelf het beste wat je product of service voor voordelen bied en wat voor probleem het oplost. Een ander kan hier waarschijnlijk prima over schrijven maar niet zoals iemand die er echt heel enthousiast over is. De prijs van een tekst is toch snel 60 euro voor een pagina van 300-400 woorden. Maar het kan uiteraard ook veel goedkoper en ook duurder.

Design van je WordPress site

Het design is misschien het makkelijkste om zelf te doen voor een WordPress site. Je hebt veel themes kant en klaar verkrijgbaar voor weinig of geen geld. Als je het echt uniek wilt maken gaan de kosten natuurlijk snel oplopen. Voor een kleine ondernemer is dit niet zo interessant en zou ik aanraden om gewoon een template te gebruiken die beschikbaar is en die aan te passen naar de eigen stijl.  Als je het heel gek wilt maken kan een theme kopen wat je helemaal zelf kan aanpassen genaamd DIVI. Hier kan je echt alles aan aanpassen zonder technische kennis. Kosten 200 euro eenmalig.

Installatie

De installatie van je wordpress site (het technische gedeelte) kan je prima zelf doen. Bij Versio is er een installer aanwezig die het helemaal automatisch doet voor je nadat je een paar gegevens hebt ingevuld. Als je het toch wilt laten uitvoeren dan kan je het zelfs gratis voor je laten uitvoeren.