WhatsApp

In deze blog lees je waarom je WordPress wel zou moeten gebruiken voor je site en waarom je juist niet in zee moet gaan met een custom made CMS zoals Wix, Jimdo of Jouwweb.

Er zijn aanbieders die een custom made CMS aanbieden als je een website af wilt nemen of zelf wilt bouwen. Dit is volgens de websitebouwer dan:

  • Veilig
  • Makkelijk door hun of jou aan te passen
  • Betrouwbaarder (dan wordpress)
  • Snel online

Op zich zijn dit goede argumenten voor een custom CMS. Er zijn echter ook nadelen die het niet gebruiken van WordPress met zich meebrengt.

Het snel maken van zo’n site is zeker voor startende ondernemers wel een argument om wel er mee te gaan werken. Als je maar een goed plan hebt voor latere stappen. Het is bijna not done om dit aan te raden in de website bouwer community maar als je weinig geld hebt en gewoon aan je zaak wilt werken en toch een website wilt hebben zodat klanten je kunnen vinden in eerste instantie dan is het toch een goede optie.

Aanbieders van een Custom CMS

Enkele (grote) aanbieders van een custom CMS zijn:

1. Wix
2. Jimdo
3. Jouwweb (Nederlandse aanbieder)
4. Lokale websitebouwers 

 

Nadelen Custom CMS

Wat nou als je wat wilt aanpassen aan je site? En dan heb ik het niet over de tekst maar over iets wat je irriteert aan de opmaak of aan een logo wat je wilt aanpassen. Of misschien ben je je hosting partij helemaal beu en wil je over naar een ander? Of je wil online je agenda via je website delen? 

Vaak kom je dan de grenzen tegen van een Custom CMS. Je bent namelijk nu gebonden aan de aanbieder waar je mee in zee bent gegaan. In een soort houdgreep van de oude aanbieder zit je nu. 

Voor het aanpassen of plaatsen van een logo of aanpassing aan de opmaak moet je waarschijnlijk naar de bouwer waar je de website hebt laten maken.

Als je wilt verhuizen kan je vaak fluiten naar je site (niet de domeinnaam) omdat deze ‘vastzit’ bij de websitebouwer waar je hem het laten maken. Ze hebben soms patent op het design van je site.

Anderen hebben in de voorwaarden gezet dat als je het contract stopt je het design van de site niet mee kan krijgen. En dan nog. Als je het meekrijgt heb je geen handleiding voor het aanpassen van je site. Je bent dus nog steeds niet vrij.

Wel is de tekst en de foto’s van jou (die is van jou tenzij anders overeengekomen) maar het ontwerp krijg je niet mee.

Je hebt dus in dat geval heel weinig vrijheid om iets te doen aan de prijs of iets zelf aan te passen aan je site. Je hebt altijd te maken met een factuur voor een handeling of een abonnement wat je moet afnemen voor het aanpassen van je site of erger nog: het aanpassen van je site kan helemaal niet.

Heel vervelend dus als je besluit om zelf wat te gaan doen aan je website.

Als je toch zelf aanpassingen wilt gaan maken kan nu weer helemaal opnieuw beginnen (met WordPress) of toch maar besluiten om weer te gaan betalen voor een aanpassing. 

Domeinnaam verhuizen

De domeinnaam kan je vaak wel behouden. Hiervoor kan je bij de aanbieder waar je bij zit een verhuiscode aanvragen. Deze code kan je gebruiken bij een partij als Versio om je domein weg te verhuizen en hem zelf te gaan beheren. Dat is een vrij simpel proces maar dan heb je je site nog niet meeverhuisd.

Je werkelijke website staat op de hosting. De hosting is een computer die constant aanstaat waar je site op de harde schijf staat. Een website is eigenlijk gewoon een aantal bestanden.

De computer van de hosting stuurt de site naar een browser als iemand je domeinnaam intikt of via Google je site vind.

Waarom dan wel WordPress? De voordelen

Als een WordPress installatie goed is gedaan is deze ook vaak veilig en betrouwbaar. Het is wel aan te raden om altijd een backup te maken van je site. Maar dit is niet anders bij een custom CMS.

Snelheid kan je best zelf wat aan doen als je een WordPress site hebt. En in tegenstelling tot wat de meeste bouwers zeggen ben ik nog niet helemaal overtuigd van het feit dat een snel ladende pagina een hogere positie oplevert in Google. Brian Dean (een redelijke goeroe op SEO gebied) denkt er het zijne van.

Ten opzichte van een custom CMS heeft WordPress veel voor. Het is opensource dus iedereen kan er mee aan de gang en ook iedereen kan er leuke aanvullingen voor maken. De zogeheten Plugins en Themes.

Deze aanvullingen zijn zowel betaald als gratis beschikbaar. Zo gebruikt deze site een plugin van Elegant themes om makkelijk mooie posts in te maken.

Als je wat wilt aanpassen in het thema kan dat gewoon omdat de code vrij toegankelijk is en niet gecodeerd (tenzij het een betaalde theme is).

Kijk hieronder hoe makkelijk het is om een plugin te installeren in WordPress. Echt iedereen kan het!

Doordat WordPress een CMS is die veel mensen gebruiken is het ook vaak ondersteund bij een host. Je kan dus makkelijk je site verhuizen als je niet meer tevreden bent over je host.

Met een paar muisklikken maak je een backup van je site en je kan over. Zo simpel werkt het echt! 

En als je opkijkt tegen de installatie van WordPress? Dat valt reuze mee met de juiste documentatie bij de hand. Er is heel veel geschreven over WordPress en eigenlijk elke vraag die je zou kunnen hebben is al eens beantwoord. Google is your friend.

Nadelen WordPress

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan WordPress ten opzichte van een custom CMS. Zo ben je vaker het doelwit van hackers omdat die maar voor 1 stuk software code hoeven te schrijven en dan het web kunnen afstruinen naar potentiele lekken in WordPress.

Echter is de kans ook weer niet zo groot dat je site doelwit word en er zijn best veel maatregelen die je kan nemen om een hack te voorkomen.

Een oude installatie is bijvoorbeeld een makkelijke prooi. Net als Windows xp omdat het niet meer geupdate word.

Het is dus zaak dat je je site up to date houd. Dit is heel makkelijk in WordPress te regelen (zelfs automatisch) dus laat je niet bang praten over dat WordPress heel erg onveilig is etc.

Een hack komt meestal door een slecht ingerichte installatie.