WhatsApp

In deze korte handleiding met afbeeldingen leer je in een paar stappen hoe je Whatsapp kan linken aan je site. Zo krijg je direct berichten van bezoekers als ze contact willen opnemen.

De meest simpele manier is onderstaand formulier invullen.

Vervolgens kun je de gemaakte code copy/pasten in het <head></head> gedeelte van je site.

Telefoonnummer:
Tekst:
Afbeelding Breedte:
Afbeelding Hoogte:
voorbeeld vdmmarketing whatsapp code generator

Een andere methode is een link maken. Dit doe je door je telefoonnummer achter de url: https//wa.me/31612345678 te zetten. De link kun je op je website zetten of aan een afbeelding linken.

Waarom zou je whatsapp chat toevoegen aan je website?

Alleen al het aantal gebruikers moet een overweging zijn om Whatsapp aan te bieden als contactmogelijkheid. Een kijk naar de cijfers:

“WhatsApp telt zo’n 1,5 miljard gebruikers per dag! WhatsApp is de afgelopen jaren enorm gegroeid. In 2014, toen Facebook de dienst overnam, waren er 450 miljoen actieve gebruikers per maand. Twee jaar later werden dat er 1 miljard en de groei lijkt niet te stoppen.” (wplounge.nl)

Click to chat van Whatsapp

Whatsapp bestaat nu al enkele jaren en ze hebben gemerkt dat website eigenaren een makkelijke manier van linken naar Whatsapp willen hebben. Hier hebben ze een service voor gebouwd die ‘Click to chat’ heet. Maar hoe krijg je die op je site?

Je hoeft geen plugin of iets anders te installeren om een whatsapplink te maken. Je kan volstaan met de volgende tekst aan te passen naar je eigen telefoonnummer. 

Wil je het testen? Klik dan op de link hieronder.

https://wa.me/31612345678

Je kunt bovenstaande copy/pasten en dan direct op je site plaatsen. Niet vergeten om het 06-nummer aan te passen naar het nummer waar jij berichten op wilt ontvangen. De 31 landcode moet je laten staan en je moet ook niet de 0 aan het begin van je telefoonnummer toevoegen.

Nu kun je je klanten ook aanbieden om contact op te nemen via Whatsapp met een klik op een link.

Maar je kunt de link natuurlijk ook aan een plaatje hangen (lees: whatsapp logo) en ze zo verleiden om contact op te nemen. Er zijn veel opties nu je een link hebt.

Futy voor Whatsapp

Een connectie van Facebook wees me op Futy. Futy zorgt voor een connectie tussen jouw website en een bezoeker via Whatsapp for Business. Je krijgt na je aanmelding bij Futy een stukje code die je zelf op je website kunt plaatsen. Een groot voordeel van Futy is dat je 06 nummer niet zichtbaar is op je site. Daardoor heb je minder kans op spam. 

Futy screenshot

Nadat de code is geplaatst kun je gebruik maken van hun ‘Chatapp’. Als je WordPress hebt, kun je de Futy plug-in gratis installeren maar je kunt het ook toevoegen met wat code.

Het mooie is dat mensen zonder whatsapp via mail de berichten die je terugstuurt sowieso krijgen. Het werkt dus altijd! 

Whatsapp op Jimdo, Wix, Jouwweb en andere webpagebuilders 

Via mijn Groep op facebook kreeg ik de vraag hoe je Whatsapp kunt installeren op een websitebuilder zoals Jimdo en Jouwweb. In dit voorbeeld neem ik Jimdo mee.

In feite werkt het net zo simpel als bij WordPress. Je moet eerst een account aanmaken bij Futy en je telefoonnummer opgeven etc. Daarna kun je je Widget ophalen. 

De widget staat onder de menuoptie ‘Widget plaatsen’ aan de rechterkant. Kopieer de code helemaal.

futy code

Nu moet je de code plakken in het ‘Head’ gedeelte van je website. Hiervoor heb je meestal geen optie in de gratis versie van het pakket wat je gebruikt. Bij Jimdo was dit in ieder geval niet het geval.

Klik op je website in het hoofdgedeelte en ga dan naar instellingen. Klik daarna op het kopje “HEAD-gedeelte”. Je kunt nu het stuk code wat je hebt gekopieerd hier plakken. Doe het onderaan als je al wat code hier hebt staan. Zie ook het plaatje hieronder.

jimdo futy

Sla vervolgens alles op en ga naar de voorkant van je pagina. Als het goed is zie je nu een whatsapp icoon en kunnen mensen via Whatsapp met je in contact komen.

whatsapp onderin

Whatsapp link generator voor op sociale media

Je kunt ook een Whatsapp link genereren zodat je op Facebook of Twitter je Whatsapp nummer gelijk kan toevoegen aan je bericht. Dit kan conversies in de hand werken omdat mensen toch vaak via hun telefoon op sociale media zitten. Een voorbeeld van zo’n link is:

https://api.whatsapp.com/send?phone=31612345678&text=Wat%20jij%20maar%20wilt%20wat%20de%20klant%20als%20eerste%20zegt

Ik heb een site gevonden waar je je eigen directe link gemakkelijk aanmaakt zonder kennis van code. Probeer het zelf!

Wil je niet alleen whatsapp maar ook Facebook Messenger en andere kanalen op je site hebben? Lees dan mijn artikel over omnichannel mogelijkheden toevoegen op je site.