WhatsApp

Een goede vriend van mij wou gaan verkopen via zijn eigen website. Hij had al een product wat hij aanbood maar wat je niet direct kon bestellen in een soort winkel gedeelte. Hij vroeg mij waar hij moest beginnen.

Die vraag heeft me doen besluiten om een gids op te stellen, zodat meer mensen kunnen profiteren van mijn uitzoekwerk. Als je iets mist. Help dan mee en meld het via de contactmogelijkheden onderaan deze gids.

Vind je het een handige gids? Deel hem dan!

Onderzoek doen naar vraag

Voordat je begint met verkopen via je eigen website is het heel erg belangrijk dat je onderzoek doet naar of er wel vraag is naar het product wat je wilt gaan verkopen. Je kan dat doen met een paar tools. Ik bespreek er 2.

1. Ubersuggest

  

ubersuggest

 Met Ubersuggest kun je kijken of er word gezocht naar het artikel wat je wilt gaan verkopen. Je vult je productnaam in en Ubersuggest geeft terug hoe vaak er maandelijks op dat product word gezocht. Zo krijg je een idee over of er klanten zijn voor jouw product. Anders zou niemand er naar zoeken is het idee.

2. Google Trends

 

trends

 Trends gebruik je normaal gesproken voor het bekijken of er pieken en dalen zijn in het zoekgedrag naar je product. Je kunt het echter ook gebruiken om te kijken of er wel genoeg gezocht word. Als je in Google Trends je productnaam opgeeft en er komen geen resultaten terug over zoekgedrag is het misschien handig om verder onderzoek te doen naar de vraag voordat je heel veel geld gaat investeren in een website en webshop.

Een website opzetten

WordPress

Je kunt een website op veel manieren opzetten. De ene is makkelijker dan de ander. Ik raad mensen aan die het zelf willen proberen om WordPress in combinatie met Woocommerce te gebruiken. Het is verreweg de meest simpele oplossing en gratis om te gebruiken. Lees in mijn gratis cursus alles over het opzetten van een WordPress site.

Jouwweb

Als je er helemaal geen kaas van hebt gegeten en je wilt je ook niet verdiepen in het opzetten van een website dan is Jouwweb een goed Nederlands alternatief. Je moet er wel een bedrag per maand voor betalen en dat kan heel kostbaar worden als je maar een paar producten per maand wilt gaan verkopen. Denk dus goed na over hoeveel tijd je hebt en kies de weg die bij je past.

Ik raad WordPress aan

Mocht je later willen uitbreiden dan kun je het beste voor WordPress kiezen. Bij Jouwweb zijn de mogelijkheden beperkt, omdat het simpel gehouden word. Dat maakt dat je van Jouwweb afhankelijk bent voor mogelijkheden. Met WordPress heb je die beperkingen niet. Voor ideeen die je wilt uitvoeren is binnen WordPress wel een simpele oplossing.

Een webshop met Ideal opzetten

Als je kiest voor WordPress kun je met een gratis plug-in die Woocommerce heet een webwinkel opzetten. Bekijk onderstaande YouTube filmpje maar eens en zie hoe makkelijk het is om te installeren. Woocommerce kost letterlijk maar een paar minuten om op te zetten. 

Als je Woocommerce hebt geïnstalleerd moet je minimaal via iDEAL betalingen kunnen accepteren. De meest simpele oplossing hiervoor is een WordPress plug-in van Mollie. Net zoals andere plug-ins is deze heel makkelijk te installeren en op de site van Mollie vind je een uitgebreide handleiding over hoe je de plug-in kunt gebruiken om betalingen te kunnen accepteren.

Het is slim om naast iDEAL nog minimaal 1 andere manier van betalen aan te zetten binnen de plug-in. Niet iedereen heeft namelijk zin om in te loggen met een random reader om te betalen. Houd hier rekening mee.

Als je eenmaal dit hebt gedaan kun je in principe al los met je webwinkel. Alleen werk je wel met standaard templates. Je kunt er voor kiezen om hier eerst mee te werken en later als je wat geld hebt verdiend te investeren om de look en feel van je site aan te passen naar iets wat meer bij je past. Dit laatste raad ik zeer aan. Zo kun je eerst kijken of je product gaat aanslaan.

Productkeuze voor je webshop

Die vriend van mij had al een product wat hij wilde verkopen maar stel dat je een winkel hebt en je wilt een shop beginnen. Wat moet je dan aanbieden als het gaat om producten.

Als ik naar mezelf kijk voordat ik onderzoek deed zou ik alle producten aanbieden die ik ook in mijn fysieke winkel had staan. Maar is dat wel verstandig. Een paar overwegingen om mee te nemen:

 

  • Past het door de brievenbus? Dat scheelt aanzienlijk in verzendkosten.
  • Is het wel een product voor een webshop? Of moet je eerst een relatie opbouwen met een klant voordat die van je gaat kopen (B2B vaak).
  • Is het product groot? Dan moet je veel ruimte hebben om snel te kunnen leveren uit voorraad.
  • Ga je voor een totaalaanbod? Wees je er van bewust dat veel producten ook veel meer geld en tijd kost om de marketing voor te doen dan wanneer je begint met een paar (unieke) producten. Je kunt je focus dan volledig leggen op die paar producten en het gelijk goed doen.

Gevonden worden met SEO

seo 618434 1920

Organisch gevonden worden via Google is de “gratis” manier om geld te verdienen. Dat gratis staat tussen aanhalingstekens, omdat het wel moeite kost en als je het laat doen ook veel geld vaak. Als je het zelf wilt doen een paar dingen die je absoluut geregeld moet hebben. 

 

  • Https voor je website domein. SSL heet het vaak en is verplicht voor webshops. SSL gebruik je om de  verbinding met de klant te beveiligen.
  • Zorg dat je website op mobiel goed te bekijken is (helft van alle zoekverkeer).
  • Installeer de Yoast SEO plug-in en gebruik hem.
  • Vul minimaal de titel en de omschrijving in van elk product in het gedeelte van Yoast SEO, zodat Google weet waar je pagina over gaat. Meer info hier (engels).
  • Installeer Site kit van Google om je voortgang in de gaten te houden.

Social media promotie

Social media zijn heel goed te gebruiken om je product te verkopen. Je kunt de volgende kanalen gebruiken om je product aan de man te brengen:

Hierboven staan niet alleen maar sociale netwerken maar ik vond de lijst niet compleet zonder de overige opties te benoemen die je kunt gebruiken om je producten te verkopen.

Boekhouding bijhouden

Woocommerce geeft binnen de beheer omgeving een overzicht van je verkopen per maand. Dit kun je maandelijks gaan verwerken in je boekhouding. Er zijn ook koppelingen beschikbaar voor boekhoudprogramma’s zoals Exact online. Het is maar net wat je zelf wilt. Een koppeling kost vaak maandelijks geld dus je kunt er voor kiezen om het verwerken eerst handmatig te doen en er later voor kiezen om een koppeling te kopen.

Als je met Mollie werkt voor de iDEAL koppeling kun je ook binnen hun omgeving zien wat je verkopen zijn en een overzicht op die manier verkrijgen.

Producten verzenden

Als je fysieke producten aanbied dan ontkom je niet aan verzenden. Je hebt enkele aanbieders in Nederland die je kunt inschakelen voor verzendingen. 

Iedereen heeft wel eens een pakketje verstuurd via het verzendpunt. Zo werkt het ook gewoon met je product verzenden. In het begin breng je het zelf naar het verzendpunt en later laat je het ophalen als je meer producten verkoopt. Je betaalt dan meer maar je bespaart kostbare tijd.

Meten en pijnpunten er uit halen

Als je eenmaal klaar bent met alle punten en je webshop draait eindelijk dan vergeten veel webshop eigenaren om te checken of alles wel soepel loopt voor de klant op de site. Je hebt enkele tools die je kunt gebruiken om dit na te gaan. Vooral Hotjar wil ik van harte aanbevelen om te kijken wat een klant daadwerkelijk doet op je site. Lees er meer over in mijn blogpost over conversies meten.