WhatsApp

Je bent ondernemer en je hebt vanzelfsprekend een site. Je betaalt elk jaar geld om je site online te houden en je krijgt wel eens een mail via je site. Maar levert je site eigenlijk structureel wel wat op? Misschien verlies je wel geld met je site. Daarom moet je doelen meten. In deze blog leer je hier meer over en hoe je doelen kunt instellen zodat je weet of je de juiste dingen doet om succesvol te zijn.

Levert mijn site wel geld op

Ten eerste is het belangrijk om iets uit je hoofd te zetten. Je website is niet een doel voor je bedrijf. Het doel van je website is om je bedrijf meer klanten te bezorgen of om je meer tijd te geven door klanten te informeren, zodat jij het niet persoonlijk hoeft te doen. 

Het is dus belangrijk om kritisch na te denken over wat het eigenlijke doel is van je site.

Doel van je site vaststellen

Als je moeite hebt met het bedenken van het doel van je website dan zijn hier een paar voorbeelden om je op weg te helpen.

  1. Leads krijgen
  2. Verkopen realiseren
  3. Klanten informeren
  4. Je verhaal ondersteunen

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar er is vast 1 waar je jezelf in kunt plaatsen.

Waarom meet je doelen

Als je eenmaal weet wat het doel is van je site kun je gaan meten of je met de juiste dingen bezig bent op je site. Misschien zit een bezoeker van je site wel helemaal niet te wachten op de informatie die je geeft. Of snapt de bezoeker niet hoe ze in contact met je kunnen komen om je product te kopen.

Het probleem kan best wel knullig zijn als je de data gaat lezen van je site. Dan kun je soms met hele simpele ingrepen veel effectiever je klant bedienen en nog meer geld verdienen tijdens het proces. Dus ga er vooral mee aan de slag!

 

Gratis tools om te meten

Je hebt veel tools om te bekijken wat een bezoeker doet je site. Het mooie is dat ze vaak ook nog gratis te gebruiken zijn ook.

analytics logo

1. Google Analytics

Moet wel op 1 want is gewoon de beste en gratis om te gebruiken. Het instellen kan met Site Kit van Google zelf of Monsterinsights als je WordPress hebt. Zo simpel gemaakt dat echt iedereen die een plug-in kan installeren dit kan aansluiten. Maar ook als je niet WordPress hebt, is het zo geïnstalleerd.

Analytics kun je vervolgens gebruiken om te kijken waar je klanten op je site vooral kijken en of daar wel de informatie staat die jij kwijt wilt. Misschien mis je een Call-To-Action aan het einde van je tekst en weet de bezoeker helemaal niet wat hij nu moet doen. 

hotjar logo

2. Hotjar

Als je wilt zien wat gebruikers daadwerkelijk op je site doen dan is Hotjar de perfecte tool om te kijken waar je de mist in gaat. Je kunt gratis 300 bezoekerssessies opnemen om te kijken waar je site te kort schiet en waar je dus wat aan moet doen om de bezoeker het makkelijk te maken om te doen wat jij wilt.

Maar ook bied Hotjar je zogeheten heatmaps. Deze helpen je om te zien waar je bezoekers op klikken en waar ze wel en vooral ook niet kijken.

optimize logo

3. Google Optimize

Zin om wat te experimenteren met je site om te kijken of een verandering wat oplevert? Google bied je een gratis tool om te kijken of een wijziging wel het gewenste effect heeft. Je kunt er A/B tests mee uitvoeren (wat ik meestal ook doe), maar ook complexere testen. De data is niet altijd even betrouwbaar als ik bronnen op het internet moet geloven. Maar ik vertrouw best wel op Google en je kunt de ruwe data zelf bekijken en zelf je conclusie trekken.

 

Acties

  • Bedenk het doel van je site
  • installeer de gratis tools op je website
  • Ga meten en onderneem actie om je site te verbeteren!