WhatsApp

Sinds ik websites bouw voor klanten merk ik steeds meer dat je er niet aan ontkomt om een spam plugin te gebruiken tegen spam die via een webformulier word verstuurd. Klanten van mij kregen vooral mails in het Engels met een aanbod om de SEO te doen. 

Sinds dien heb ik het gros weten te blokkeren. In deze blog lees je wat ik gedaan heb in de strijd tegen spam en hoe jij dit ook kunt.

Ter verduidelijking. Deze blogpost gaat niet over reactiespam. Dat is een vorm van spam om backlinks te vergaren via de reactiemogelijkheid die WordPress bied. Als je daar meer over wilt weten en hoe je het kunt voorkomen dan raad ik dit artikel aan. Zij leggen uit hoe je met standaard functionaliteit al veel kunt voorkomen.

Wat is formulierspam?

Als je via je formulier op je site een ongewenst mailtje krijgt van iemand die je niet kent kun je dit bestempelen als spam. Echter is je formulier natuurlijk bedoeld om klanten contact met je te laten opnemen. Formulierspam is dus het gedeelte reacties via je formulier waar je niet om hebt gevraagd en die via een vaak geautomatiseerd proces worden verstuurd. 

Spammers maken hierbij gebruik van robot oplossingen om te identificeren welke velden je formulier heeft en laten de robot automatisch de verplichte velden invullen met een bericht aan het einde met hun (verkoop)verhaal. Spammers hopen zo dat er 1 op de zoveel mensen zal reageren op hun spam en je dan binnen te halen als klant. Maar het kan natuurlijk ook erger. Dat ze je proberen te hacken. Serieuze zaken dus en belangrijk om aan te pakken.

Wat kun je doen tegen formulierspam?

Gelukkig best veel. Als je het goed doet dan kun je bijna alle spam tegenhouden en vaak kun je dat met gratis oplossingen voor elkaar krijgen. Er zijn ook betaalde oplossingen op de markt en die werken nog net iets beter en vaak ook gemakkelijker. 

Het moet wel gezegd dat gratis oplossingen ook maar 1 keer ingesteld hoeven te worden en dan kun je het eigenlijk verder wel vergeten. Dus 1 keer moet je moeite doen maar dan ben je ook zo goed als van spam af en ben je geen geld kwijt.

Gratis Plug-ins tegen spam

Akismet

Akismet is een gratis plug-in van de makers van WordPress. WordPress is het platvorm voor 20-30 procent van het web. Dus is het lucratief om robots te maken voor dit platform die spam versturen. Akismet is aangesloten bij een grote database die 70-80 procent van alle spam die je binnenkrijgt al voorkomt. Installeren is gratis voor persoonlijke blogs. Het kost geld als je het commercieel wilt inzetten. Al moet ik hierbij vermelden dat ze niet echt optreden tegen mensen die Akismet commercieel inzetten. 

WP Zero Spam

Dit is een geheel gratis plug-in die best goed werkt. Je kunt heel veel instellen zodat je de vormen van spam waar je veel last van hebt kunt voorkomen.

Je kunt er voor kiezen om spammers door te sturen naar een andere pagina, maar je kunt ook spammers een foutmelding laten zien waardoor de robot die ze gebruiken denkt dat je pagina niet werkt.

Let wel op met deze plug-in. Als je alles te strak instelt kan het zomaar zijn dat klanten je website niet meer kunnen bezoeken. Het is dus wel goed testen voordat je hem echt inzet.

WP zero spam instellingen menu

reCAPTCHA

reCAPTCHA is een initiatief van Google. Het is geheel gratis en houd veel spam tegen. Echter is dit niet onfeilbaar omdat er robots zijn die de foto’s kunnen raden die Google laat zien. Het is dus een strijd tussen Google en de spammers geworden wat dit betreft. Het werkt goed tegen simpele robots die het gros vormen van de irritante spam die je krijgt.

De eerste versie van reCAPTCHA was met woorden, maar de inmiddels derde versie laat plaatjes zien die je moet aanklikken. Dit is trouwens alleen als Google het niet vertrouwd dus is het niet erg irritant voor bezoekers.

Honingpot voor Form 7

Als je zoals veel WordPress gebruikers Form 7 hebt geïnstalleerd dan kun je vrij eenvoudig een honingpot er bij installeren. Je installeert de plug-in en er komt een extra veld (die je niet ziet) bij in het formulier op je site. Als die wordt ingevuld dan kun je het formulier niet versturen en loopt de robot vast op je site.

Een vrij simpel principe wat heel goed werkt. Sinds ik er gebruik van maak heb ik geen automatische spam meer ontvangen via mijn formulieren.

Samenvatting

Gelukkig hoef je niet leven met spam via de formulieren op je site en kun je er veel aan doen. Een combinatie van een honingpot met Form 7 en Akismet zal voldoende zijn om de meeste robots op afstand te houden. Dit raad ik aan en installeer ik bij mijn cliënten. Mocht jij moeite hebben met spam word dan lid van mijn Facebook-groep en stel je vraag. Je krijgt dan hulp van anderen en uiteraard mijzelf.