WhatsApp

Deze blog verteld wat er gebeurt als je een nieuwe site lanceert en waarom je niet (direct) na lancering bezoekers krijgt.

Als je net ondernemer bent geworden ga je tegenwoordig vanzelfsprekend ook een site (laten) maken. Wat ik wel eens hoor als ik met iemand spreek die net (paar weken/maanden) een website heeft gelanceerd is dat het nogal rustig is qua bezoek naar de site. 

Het is logisch dat je een beetje aan jezelf gaat twijfelen. Heb ik alles wel goed gedaan? Ben ik wel vindbaar op Google? Dat soort vragen komen misschien in je op. Maar misschien denk je ook wel dat de website een verspilling van tijd is geweest en stop je met je website (zou ik niet doen, lees gauw verder).

Site lancering

Bij de lancering is het belangrijk om al wat content (tekst en afbeeldingen) aanwezig te hebben op je site. Daarnaast is het belangrijk dat je Google een signaal geeft dat er een nieuwe site bestaat via Google Search Console. Google zal nu als je het tenminste goed hebt gedaan je website indexeren.

Dat je website is geindexeerd wil nog niet zeggen dat je site ook gevonden word door bezoekers! Maar in ieder geval is het belangrijk om aan Google te laten weten dat je site bestaat. Anders is de kans nihil dat je bezoekers krijgt. Het aanmelden bij Search console spreekt voor zich dus daar ga ik in deze blog geen aandacht aan besteden.

search console

Na de lancering van je site

Goed je site is geindexeerd door Google en je bent een paar weken online. Je hebt aangekondigd op Facebook dat je een bedrijf bent gestart (helemaal trots en terecht!) en je naasten hebben even gekeken maar dan word het stil. Er komen geen reacties via je site binnen en je begint te twijfelen. Wat is er nu aan de hand? Je hebt de site leuk gemaakt met allemaal plaatjes en een aanbod voor een service of product gemaakt wat niet af te slaan is maar toch komt er maar niemand bij je binnen.

Wat ik heb gemerkt bij een aantal sites die ik gemaakt heb is dat het wel tot een jaar kan duren voor je resultaten ziet op een ander zoekwoord dan je merknaam. Bijvoorbeeld Als je mijn site zoekt op het zoekwoord ‘Vdmmarketing’ dan sta ik op nummer 1. Maar als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Gratis website laten maken‘ dan is mijn site in geen velden of wegen te bekennen. Dat komt omdat de site nieuw is.

index in google

Wat is er aan de hand met mijn nieuwe site?

Als je site nieuw is dan heeft Google er nog geen vertrouwen in dat je site betrouwbaar is. Het kan dus een lange tijd duren voordat je op de zoekwoorden gevonden word waar je op mikt. 

Een voorbeeld was een schilder uit Dokkum waar ik een site voor had gemaakt. Zijn site kwam pas op het zoekwoord ‘Schilder Dokkum’ in de top tien na bijna een jaar!

Je moet dus niet na een paar maanden denken dat het niks word met je site. Het duurt gewoon heel lang voordat je (site) vertrouwt word. Dat is het gevolg van fake nieuws en andere zaken online die tot bedrog kunnen leiden. Google heeft daar maatregelen voor getroffen zodat oplichters en andere nare mensen niet heel snel resultaat meer zien en hun pijlen ergens anders op gaan richten.

Wat moet ik in de tussentijd dan doen?

Als je een nieuwe site hebt kan je prima andere zaken doen zoals posten op:

Facebook
Instagram
Forum
Pinterest
Quora
Google Mijn Bedrijf (superslim om te doen)

Zo kan je toch bezoekers krijgen. Denk er wel om dat je oprecht mensen wilt helpen met een probleem die ze hebben anders word je afgebrand voordat je bent begonnen. Als je ziet hoeveel mensen gewoon hun bericht op een groep neergooien en denken dat het dan wel goedkomt dan schrik je. Alleen heeft het totaal geen effect want bezoekers prikken daar moeiteloos doorheen. Daar komt bij: Wat voegt een bericht over scheidingen toe aan een forum over boeken? Precies, niks. 

Vergeet ook in de tussentijd niet om content te blijven toevoegen aan je website. Hoe meer content je neerzet hoe meer kans er is dat je gevonden word. Blijf dus echt doorgaan tot je een jaar bezig bent. Eerder zie je geen resultaten tegenwoordig.

Heb jij weinig tot geen bezoekers?

Voor 49 euro doe ik een uitgebreide review van je site en weet je direct wat je moet doen om wel bezoekers (maar vooral kopers) te trekken naar je site. Als ik geen tips kan geven omdat je alles goed gedaan hebt betaal je niks. Vul hieronder het formulier in voor meer info.

Contact

7 + 13 =