WhatsApp
pic

Werk jij deze dagen ook vanuit huis? Lees deze tips om zo veilig mogelijk te werken. Laat je niet bang maken, maar wees alert.

Helaas al gespot in Nederland:
  • De babbeltruc: een witte jas omslaan en zich voordoen als arts die het huis komt checken.
  • Aanbieden om boodschappen te doen maar er met het geld vandoor gaan.
  • Phishing sms-jes over zogenaamde anti-virus bankpassen, die niet van de bank komen.

Sommige lieden maken misbruik van de angst en onzekerheid van het moment en ik vind het vreselijk dat dat nu gebeurt. De meeste mensen zijn oké en bieden oprechte hulp aan. Blijf kalm en alert en let op de digitale veiligheid. Een paar tips voor veilig thuiswerken:

Versleutel

Zorg dat je je wachtwoorden niet als gewone tekst in een slack/chat/e-mail aan anderen stuurt.

Kijk scherp naar wat je verspreid

Kijk uit met foto’s van je laptop plaatsen op sociale media want je veroorzaakt zo een datalek.

Veilige wachtwoorden zelf maken: Zoals je nu het advies ziet om je handen een lied lang te wassen ‘?I want to break free’. Zo kun je ook voor je wachtwoorden een lied gebruiken. Neem van elk woord van je lied de eerste letter, doe er een getal bij dat lastig te raden is, en een teken zoals bijvoorbeeld #@-/:(()€&“.,?!’ Een wachtwoord dat langer is, is veiliger. Dus liever 16 tekens dan 8.

Wachtwoordmanager

Probeer het gratis 1Password (vanwege corona beschikbaar gemaakt).

“Er zijn mensen tegen die zeggen: het is allemaal zo lastig te onthouden, ik heb overal hetzelfde wachtwoord. Juist nu is het belangrijk om e-mail, geldzaken, overheidszaken, contactpersonenlijst en gezondheidszaken veilig te hebben en houden. Niet alleen voor jezelf. “

Beste bescherming

Installeer die updates.

Deskundige raadplegen

Luister naar je IT deskundige. Zit je op Twitter? Volg Joost Schellevis en/of Daniel Verlaan.

Zorg voor elkaar

Zorg dat je sterk in je schoenen staat, voor de digitale gezondheid van jezelf én al je contactpersonen. Online heb je ook voor elkaars veiligheid te zorgen, net zoals je thuiswerkt om de curve af te vlakken van het aantal Corona besmettingen.

Zoals je nu razendsnel leert hoe je ontsmetten moet en contacten in levenden lijve veilig houdt, zo kun je ook online goed voor jezelf én voor elkaar zorgen. Zorg dat je bijleert/bijleest en houd je boeltje op orde: Ken je wachtwoorden van vitale diensten, gooi die phishingmails in de map met ongewenste post en hou jezelf goed op de hoogte.

Meer

Heb je nog tijd? Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met je Linkedin profiel, lees Verbeter je Linkedin met de Gouden cirkel.

Heb je door het thuiszitten dan nu eindelijk eens tijd om goed met je website aan de slag te gaan? Ik voer online inspiratiegesprekken , laat maar weten wanneer jij wilt afspreken: jolanda@jijlandt.nu of bel 0562-769003.

Jolanda Gooiker

Jolanda Gooiker

Jolanda gooiker geeft regelmatig tips op haar site https://www.jijlandt.nu/artikelen/ over hoe jij verder kan komen met jouw online strategie.

Gratis website

VDMMarketing maakt gratis websites voor iedereen die een simpele site wil hebben met een contactpagina. Jij de tekst. Ik de installatie. Simpel!

Wordpress beveiliging

Heb jij een website-bouwen-voor-beginners/” title=”WordPress“>WordPress website en heb je niet te tijd of de kennis om hem goed te beveiligen? Geen probleem. VDMmarketing doe het voor je.

Backups maken

Heb jij een regelmatige backup nodig van je website-bouwen-voor-beginners/” title=”Wordpress”>WordPress website? Met VDMmarketing voor eenmalige kosten altijd een Backup!