Als je een website wilt hebben dan is het vrij logisch dat je eerst kijkt of je hem zelf kan maken. Wat is nu het verschil tussen het zelf maken van een website en het laten maken van een website. Dit en meer lees je in deze blog
Weinig Vrijheid, veel gemak: Sitebuilders
Als je geen ervaring hebt met het maken van websites ga je automatisch op zoek naar een makkelijke manier om je site te maken. Dit is prima als je ook een makkelijke site wilt maken. Denk aan een coach die gewoon een site online wil om wat meer informatie te verschaffen over de diensten die worden aangeboden in combinatie met een contactformulier.
Aanbieders als Jimdo of Jouwweb zijn hier uitermate geschikt voor al zijn de prijzen naar mijn mening wat aan de hoge kant voor de mogelijkheden die je krijgt. In ruil voor de prijs die je betaalt krijg je echt een hele simpele manier om je site te maken en om je contactmogelijkheden te koppelen.
Maar je moet uiteindelijk zelf nog steeds aan de gang met je site. De opmaak moet je kiezen en de kleuren eventueel aanpassen. Je moet denken om metatags en allemaal andere zaken die je misschien totaal niet ziet zitten. Maar dit hoort er tegenwoordig wel bij als je gevonden wil worden op Google. Om nog maar niet te spreken over Rich snippets (niet mogelijk via Jouwweb of Jimdo).
Al met al is het slim om te beginnen met een websitebuilder als je zelf je site wilt maken en geen tot weinig ervaring hebt.
Veel vrijheid, Minder gemak: WordPress
Als je je eigen site wilt maken maar je wilt alvast rekening houden met uitbreidingen in de toekomst dan kan het verstandig zijn om gelijk met WordPress te starten. Het heeft een wat hogere leercurve omdat het een zeer uitgebreid Content Management Systeem is. Met die term uitgebreid ben je ook gelijk bij de crux van WordPress. Door alle opties is het moeilijker om te leren omdat de mogelijkheden eindeloos zijn qua uitbreidingen.
Er is gelukkig heel veel te vinden over WordPress op Internet en echt letterlijk elke vraag is wel een keer beantwoord. Dus als je besluit om met WordPress te gaan werken dan ben je absoluut niet alleen. Er zijn Facebookgroepen en Forums waar je je vraag kwijt kan en waar je ook meestal antwoord krijgt als je eerst maar hebt gekeken op Google. En als je nog niet begonnen bent dan kan je ook mijn gratis cursus volgen. Deze helpt je een site met WordPress op te zetten vanaf het begin tot het einde.
WordPress is dus een tussenvorm voor iemand die de tijd heeft om te leren hoe je een website opzet. Als dit niet je corebusiness is dan kan je je afvragen of je hier mee bezig moet gaan of dat je het beter uit kan besteden.
Veel Vrijheid, Veel gemak: Uitbesteden
Als je een website bekijkt op het Internet dan denk je misschien al gauw dat het toch heel makkelijk moet zijn om even zo’n site in elkaar te zetten. Dat valt in de praktijk echter best tegen en je moet redelijk wat kennis hebben om elementen van een website goed te plaatsen. Daarnaast is er met de intrede van de smartphone nog een andere factor bijgekomen die je Responsive noemt. Je website moet ook goed te bekijken zijn op een telefoon.
Als je al moe word bij de gedachte van een site in elkaar zetten dan is het al een goed idee om te denken aan uitbesteden. De websitebouwer is vaak goed in staat om je idee goed uit te werken. Als je maar weet wat je wilt en zelf de teksten en foto’s aanlevert dan hoeft dit ook absoluut niet veel te kosten. Als je bedenkt hoeveel klanten je misloopt door een slechte site neer te zetten kan je het misschien in perspectief zetten.
Als je je site uitbesteed dan kan het slim zijn om aan te geven dat je in ieder geval alle punten geregeld wilt zien op deze lijst. Dan heb je een goede start en de bouwer weet wat er in ieder geval qua randvoorwaarden geregeld moet zijn. Wel een fijne gedachte.